Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A havazás miatt több buszjárat nem közlekedik Budapesten. Korlátozzák a teherautók közlekedését az M2-esen és a 2-es úton. Korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek forgalmát a bán - Közlekedés magazin
részletek »

Ónos eső és havazás nehezíti országszerte a közlekedést

A közlekedés.tlap.hu oldalam segít eligazodni a közlekedéssel kapcsolatos témakörökben, a Tuti Magazin pedig segít hírekkel, érdekességekkel, információkkal szolgálni, hogy mindenki megtalálhassa itt nálam azt, ami a legjobban érdekli, fontos számára
Közlekedés magazin
Itt vagy: Közlekedés magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Ónos eső és havazás nehezíti országszerte a közlekedést
Ónos eső és havazás nehezíti országszerte a közlekedést
A havazás miatt több buszjárat nem közlekedik Budapesten. Korlátozzák a teherautók közlekedését az M2-esen és a 2-es úton. Korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek forgalmát a bánrévei határátkelőhelyen is. Az ónos eső miatt azonban már nincs másodfokú riasztás; viszont folytatódik az intenzív havazás.
Újra járhatnak a kamionok Nógrádban a 2-es főúton
Feloldották a pénteken elrendelt korlátozást Nógrád megyében, újra közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek a 2-es számú főúton - közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Nágel Tamás elmondta: az intenzív havazás miatt péntek reggel elrendelt, a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárműveket érintő forgalomkorlátozást visszavonták a 2-es számú főút Nógrád megyei útszakaszán.

Hozzátette: továbbra is érvényben van viszont a szlovák hatóságok azon korlátozása, miszerint Szlovákia területére a Nógrád megyei határátkelőhelyeken csak a 3,5 tonna, vagy az alatti össztömegű gépjárművek belépését engedélyezik.

Szlovéniában és Horvátországban is komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés
Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: Szlovéniában és Horvátországban pénteken komoly közlekedési fennakadásokat okozott a hóesés, országszerte több baleset is történt a rendkívüli időjárás miatt.

Szlovéniában leginkább az északi és az északkeleti országrészeken havazott, estig azonban a déli területekre is átterjed a havazás. A meteorológiai intézet szerint 20-30 centiméteres hó is eshet.

A hatóságok több helyi utat is lezártak Celje és Maribor környékén. A csúszós járdák miatt néhány óra leforgása alatt emberek tömegét kellett ellátni a kórházakban. Csak Ljubljanában a sürgősségi traumatológián kétszáz sérültet fogadtak töréssel és rándulással.

Horvátországban a meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Isztriára, Észak-Dalmáciára és Likára. Zágráb környékén ennél enyhébb, narancssárga, Kelet-Horvátországban pedig sárga riasztás van érvényben.

A rendőrség több autópályaszakaszt is lezárt a forgalom elől.

A katasztrófavédelem arra kérte az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak.

A rendőrség kitiltja a forgalomból azokat a gépkocsikat, amelyek nem rendelkeznek megfelelő téli felszereléssel.

A horvát meteorológiai szolgálat szerint szombaton és vasárnap mérséklődik a szélsőséges időjárás, de hétfőtől újabb csapadékra és mínusz fokokra lehet számítani.

Több buszjárat nem közlekedik Budapesten
Az intenzív havazás miatt több buszjárat nem, vagy csak rövidített útvonalon közlekedik pénteken Budapesten.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán kora délután azt írta, a 16A, a 27-es és a 116-os autóbusz nem közlekedik. A 16-os a Szentháromság térig, a 128-as a Józsa Béla közig, a 149-es pedig a Gábor Áron utcáig jár.

A 129-es, a 140-es és 150-es járatok terelt útvonalon szállítják az utasokat.

A BKK közölte továbbá, a havazás lelassította a közlekedést, a magasabban fekvő utakon jeges, csúszós szakaszokra is számítani kell a fővárosban.
Hirdetés

Közlekedési korlátozások az időjárás miatt Pest, Heves és Nógrád megyében
Az időjárásra tekintettel Pest, Heves és Nógrád megyében 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be több úton is - közölte az Útinform pénteken kora délelőtt.

Mint írták, Heves megyében a megye két útján vezettek be korlátozást, a 21-es főúton Apcnál, és a 23-as főúton Pétervásáránál állítják félre a Nógrád megye felé tartó tehergépkocsikat.

A Nógrád megyében illetve Szlovákiában kialakult időjárási körülmények miatt a 2-es főút Pest és Nógrád megyei szakaszán megtiltották a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését. Az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál állítják félre a néhézgépjárműveket.

A szlovák hatóságok döntése értelmében Parassapusztától Bánrévéig valamennyi határátkelőhelyen hasonló korlátozást vezettek be: a 7,5 tonnánál nehezebb járművek 9 óra óta nem hajthatnak be Szlovákiába, a tornyosnémeti és sátoraljaújhelyi átkelő még járható - írta az Útinform.

Korlátozták a kamionok közlekedését az erős havazás miatt Kárpátalján
Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti: Az intenzív havazás miatt három főutat ideiglenesen lezártak a kamionforgalom előtt a közlekedési hatóságok péntek déltől Kárpátalján, a korlátozás az időjárási viszonyok normalizálódásáig marad érvényben - adta hírül a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.

A közlemény szerint a péntek délelőtti erős havazás következtében jelentős mértékben megnehezült a nagy teherjárművek közlekedése az emelkedőkön, hegyi szerpentineken és hágókon. Az elakadt járművek miatt torlódások alakultak ki az egyébként is nehezen járható utakon. A katasztrófaelhárítás vontatói nem győzik biztonságos helyre vontatni a hóban rekedt kamionokat, a feltorlódott gépkocsik pedig akadályozzák az utak szórását.

A folyamatosan romló közlekedési feltételek miatt péntek déltől három főútvonalat ideiglenesen lezártak a kamionok és nehéz teherjárművek előtt. Így tilos a kamionok közlekedése a Csap-Kijev autóútnak az ukrán-magyar határt a Vereckei-hágóval összekötő szakaszán, a Munkács-Rohatin-Lemberg (Lviv) főúton és az Ungvárt elkerülő úton az ukrán-szlovák határ irányában.

A közlekedési rendőröket arra utasították, hogy állítsák meg a kamionokat, és kísérjék őket parkolóhelyekre. A forgalomkorlátozás az időjárási viszonyok normalizálódásáig marad érvényben Kárpátalján.

Korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb tehergépjárművek forgalmát a bánrévei határátkelőhelyen
Felfüggesztették a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek Szlovákia területére történő beléptetését a szlovák hatóságok péntek délelőtt a bánrévei határátkelőhelyen is - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a www.police.hu oldalon.

Mint írták, a korlátozást a rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel vezették be határozatlan ideig. Korábban közölték, hogy sem Parassapusztánál, sem Somoskőújfalunál nem hajthatnak be Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb járművek.

Hozzátették: a rendőrség intézkedik a tehergépjárművek, kamionok kényszervárakoztató helyre tereléséről. Ezeket Putnokon, Serényfalván és Ózdon alakították ki.

Korlátozzák a teherautók közlekedését az M2-esen és a 2-es úton
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. forgalomkorlátozást vezetett be a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművekre az M2-es autóút Rádi csomópontjától az autóútra és a 2-es számú főút Pest, illetve Nógrád megyei szakaszára. A rendkívüli időjárásra tekintettel sem Parassapusztánál, sem Somoskőújfalunál nem hajthatnak be Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb járművek.

A hatóságok az M2-es autóúton a Rádi csomópontnál félreállítják a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket a kapaszkodó sávon. A nehéz tehergépjárművekre vonatkozó korlátozás a főút Vác és Parassapuszta közötti szakaszát érinti. Az érintett szakaszon az úton lévő és a korlátozás alá eső járművek számára a rétsági vasútállomás parkolóját jelölték ki várakozóhelyül.

A katasztrofavedelem.hu tájékoztatása szerint a szlovák hatóságok a rendkívüli időjárásra való tekintettel valamennyi Nógrád megyei határátkelőt lezárták a teherautók előtt, így sem Parassapusztánál, sem Somoskőújfalunál sem hajthatnak be Szlovákiába a 7,5 tonnánál nehezebb járművek.

Az ónos eső miatt már nincs másodfokú riasztás; folytatódik az intenzív havazás
Visszavonták az ónos eső miatt több megyében és a fővárosra is kiadott másodfokú riasztásokat. A nap folyamán viszont további havazásra figyelmeztetnek, többfelé 25-30 centiméternyi hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken hajnalban a tartós ónos eső veszélye miatt adott ki másodfokú riasztásokat. Mostanra ezeket mindenhol mérsékelték, illetve visszavonták. Továbbra is elsőfokú figyelmeztetés, riasztások vannak érvényben az ónos eső miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. A nap első felében az Alföld középső részein, majd az esti, éjszakai órákban az északkeleti részeken (Szabolcs, esetleg Hajdú-Bihar) lehet számítani ónos esőre.

Emellett a meteorológiai szolgálat pénteken délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében arra figyelmeztet, hogy a délutáni órákban a front érkezésével eleinte a Dunántúlon, majd az Alföldön is (a délkeleti megyék kivételével) az eső havazásra vált (ez zömében tapadó hó lesz, melynek mennyisége síkvidéken 5-10 cm között a legvalószínűbb, ~350 m felett akár 10-15 cm is lehetséges).

Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős-viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

Az Északi-középhegység térségében nagy mennyiségű havazás várható - emelték ki, kifejtve: szombat reggelig összességében lehulló friss hó mennyisége többfelé 20 centméter felett alakul, azonban 300-400 méter felett az Északi-középhegységben 25-30 centiméter feletti hóréteg is valószínű. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg - tették hozzá.

A péntek éjfélig szóló veszélyjelzésük szerint a havazás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban és Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Az előrejelzés szerint pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon plusz 4-7 fokig is melegedhet a levegő. Kora délutánra sokfelé csökken a hőmérséklet, akkor mínusz 3 és plusz 3 fok között, késő este mínusz 3 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet.

További korlátozások a határátkelőhelyeken és az utakon
Már csak a 3,5 tonna alatti járművek belépését engedélyezik a szlovák hatóságok a Nógrád megyei határátkelőkön, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bánrévei átkelőhelyen - közölték az érintett megyék sajtóreferensei péntek délben az MTI-vel. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 7,5 tonnás súlykorlátozást vezetett be a 25-ös főút egy szakaszán.

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a szlovák hatóságok a rendkívüli időjárás miatt valamennyi Nógrád megyei határátkelőhelyet lezárták reggel a nehéz teherautók előtt.

Délelőtt 11 órától újabb forgalomkorlátozást léptettek életbe, amely értelmében Szlovákia területére már csak a 3,5 tonna, vagy az alatti gépjárművek belépését engedélyezik a Nógrád megyei határátkelőhelyeken - tette hozzá.

Közölte: a megyében a 2-es számú főúton továbbra is a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművek közlekedését korlátozzák. A 23-as és a 21-es számú főutak megyei útszakaszán továbbra is forgalomterelés zajlik.

Szabó Csilla, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt mondta, a szlovák hatóságok 11 órakor újabb forgalomkorlátozást léptettek életbe, így Szlovákia területére már csak a 3,5 tonna vagy az alatti gépjárművek belépését engedélyezik a bánrévei határátkelőhelyen.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében azt írta, a 25-ös főúton Eger és Kerecsend között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be, a tehergépjárműveket Maklár felé terelik.
- MTI -
Havazás Nógrád megyében Havazás Nógrád megyében
Félreállított teherjárművek várakoznak a 2-es számú főúton a Szendehelyhez tartozó Katalinpusztánál 2017. január 13-án. Az időjárási körülmények miatt Pest, Heves és Nógrád megyében 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be több úton is - közölte az Útinform. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Havazás Nógrád megyében Havazás Nógrád megyében
Hókotró munkagépek takarítják a behavazott 2-es számú főutat a Szendehelyhez tartozó Katalinpusztánál 2017. január 13-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Havazás Nógrád megyében Havazás Nógrád megyében
Egy kamiont állíttat meg egy rendőr a szlovák-magyar határ magyar oldalán Somoskőújfaluban 2017. január 13-án. Az időjárási körülmények miatt Pest, Heves és Nógrád megyében 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be több úton is - közölte az Útinform. A szlovák hatóságok döntése értelmében Parassapusztától Bánrévéig valamennyi határátkelőhelyen hasonló korlátozást vezettek be: a 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak be Szlovákiába. MTI Fotó: Komka Péter
Közlekedési korlátozások az időjárás miatt Közlekedési korlátozások az időjárás miatt
Teherjárműveket fordíttatnak vissza rendőrök a 2-es számú főúton Vác térségében 2017. január 13-án. Az időjárási körülmények miatt Pest, Heves és Nógrád megyében 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be több úton is - közölte az Útinform. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Havazás Salgótarjánban Havazás Salgótarjánban
Egy nő takarítja a havat a Beszterce-lakótelepen Salgótarjánban 2017. január 13-án. MTI Fotó: Komka Péter
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - havazás, ónos eső, hideg, időjárás, közlekedés
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-01-13 14:46:23
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü