Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fónagy János államtitkár szerint kiemelten fontos, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az ország legtöbb pontjáról megbízhatóan megközelíthető legyen, ezért is fontos az országos vasúti - Közlekedés magazin
részletek »

Fónagy: elsődleges a budapesti repülőtér minél jobb vasúti megközelíthetősége

A közlekedés.tlap.hu oldalam segít eligazodni a közlekedéssel kapcsolatos témakörökben, a Tuti Magazin pedig segít hírekkel, érdekességekkel, információkkal szolgálni, hogy mindenki megtalálhassa itt nálam azt, ami a legjobban érdekli, fontos számára
Közlekedés magazin
Itt vagy: Közlekedés magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Fónagy: elsődleges a budapesti repülőtér minél jobb vasúti megközelíthetősége
Fónagy: elsődleges a budapesti repülőtér minél jobb vasúti megközelíthetősége
Fónagy János államtitkár szerint kiemelten fontos, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az ország legtöbb pontjáról megbízhatóan megközelíthető legyen, ezért is fontos az országos vasúti hálózatba való bekötése.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az Airport-metropolisz-régió - Gazdaság- és térségfejlesztés a Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér térségében című pénteki konferencián kifejtette: a gazdasági válság után a vasúti forgalom visszaállt a 2006 előtti szintre, a légiközlekedés pedig négy-hatszoros emelkedést mutat. Ezért is fontos a légiközlekedés, és ehhez kapcsolódóan a repülőtér és környékének fejlesztése, ebbe kapcsolódik a vasúti kapcsolatok javítása is, amelyet a kormány nevesített is a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus pályázatai között.

Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a konferenciát szervező klaszter tagjai felismerték: olyan térségről van szó, amely jelentős potenciállal rendelkezik, amit ki kell használni.
Hirdetés

Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese azt emelte ki, hogy a hosszútávú fejlesztésekben is helyet kapott a repülőtér és a város közötti kapcsolatok fejlesztése, és konkrétumként említette, hogy 2018-ra mintegy 9 milliárd forintból szintbe hozhatják és egymásba nyithatják a jelenleg egymás mellett, elkülönülten futó gyorsforgalmi utat és a Gyömrői utat.

Ughy Attila, Budapest XVIII. kerületének polgármestere azt mondta, az érintett kerületeknek össze kell fésülniük a különféle fejlesztési elképzeléseket, és el kell érniük, hogy ezek az arra legalkalmasabb helyszínen valósuljanak meg. Hozzáfűzte: emellett az együttműködések intézményesítésére van szükség, ezért több kétoldalú megállapodást is kötöttek, áttörést viszont csak a térségi összefogás hozhat.

A repülőtér vasúti kapcsolatának fejlesztéséről Vitézy Dávid közlekedési szakértő elmondta: Bécsben korábban csak a város és a repülőtér közötti vasút működött, amely utasforgalmilag megbukott, ezeket a vonatokat most az ország nyugati feléből érkező vonatok repülőtérre irányításával pótolják. Mint mondta, ebből a példából tanulva Budapesten is egy olyan szárnyvonal kialakítása lehet életképes, amely visszacsatlakozik a fővonalba.

A Budapest Repülőtéri Régió Klaszter megalakulásáról az idén júniusban írt alá szándéknyilatkozatot Budapest XVIII. kerülete, Vecsés, a Budapest Airport, Budapest, Pest megye és a HungaroControl Zrt., hogy a repülőtér és térségének terület-és gazdaságfejlesztését felgyorsítsák.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Fónagy János, budapesti repülőtér, vasút, megközelíthetőség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-10-02 17:38:20
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü